Puhas ikoon Maitsev ikoon Käsitöö ikoon Kodumaine ikoon

Musta sõstra toiteväärtus, biokeemiline koostis ja kasulikkus.

Jaga:
Halika talu mustsõstar
Mustsõstar on väetamata, pritsimata, puhas ja maitsev. Marjad on üsna suured, õrnalt ja puhtalt käsitsi korjatud. Puhtad ka selles mõttes, et neil on sabad taga ja mari ei hakka kohe mahla jooksma ja kleepuma 🙂 Marjad on ilusad kuivad.



Meie mustsõstra istandus. Istanduses ei ole kasutatud mitte ühtegi taimekaitsevahendit. Seega täiesti puhas, maitsev, tervislik!


Mustsõstar sisaldab:   B-, P-, A-vitamiini, pektiinaineid, fosforhapet, parkaineid, karotiini, K-soolasid ja rauda. Mustsõstar korrastab vererõhku ja isegi alandab kolesteroolitaset. See maitsev mari aitab organismist välja viia kusihappe ja oblikhappe ülejääke.Teada on ka see, et mustsõstar kaitseb närvirakke, ta võib aidata ennetada Alzheimeri tõbe.
Uus-Meremaa teadlane Dilip Gosh avastas, et selles marjas leiduvad ained kaitsevad katseklaasis kasvatatud närvirakkusid stressi vastu, mida põhjustavad dopamiin ja peptiid amüloid-ß. Ja mida tumedam on mustsõstar, seda enam see rakke kaitseb.
Et need marjad toimivad antioksüdantidena, oli teada varemgi. Kuid esimest korda näidati, et need mõjuvad ka närvirakkudele. Mõju mehhanism pole aga teada. On vaid vihjeid selle kohta, et mustsõstar mõjutab sellise geeni avaldumist, mis on seotud õppimise ja mäluga. (Info: Tarbija.24 Virumaa Teataja)
Sort ‘Intercontinental’
Marjade toiteväärtus ja biokeemiline koostis ( info vikipeediast):
2,5 dl musta sõstra marju sisaldab sama palju C-vitamiini kui väike apelsin. Uuringud on näidanud, et vitamiini hulk püsib enam-vähem sama ka marjade töötlemisel ja säilitamisel. Lisaks sisaldab mari antioksüdante, mis parandavad inimese vastupanuvõimet haigustele. Marja kestas leidub looduslikku ainet antotsüaniini, mis annab marjadele punase, lilla või sinise värvuse ning aeglustab vähirakkude arengut.

Küpsed marjad

Musta sõstra seemnetes on haruldast oomega-6 rasvhapete rühma kuuluvat gammalinoleenhapet. Põõsa lehti hinnatakse nende meeldiva lõhna tõttu, kuid lisaks sisaldavad ka need rohkelt C-vitamiini, karotinoide ja baktereid hävitava toimega füntotsiide. Viimased on lenduva, taimse päritoluga fenoolsed ühendid, millel on mikroobe hävitav ja nende elutegevust pärssiv toime.
Marjade toiteväärtus ja biokeemiline koostis on toodud alljärgnevates tabelites:
Toitained
Toitaine Väärtus
100 g kohta
Ühik
Vesi 81,96 g
Kalorsus 63 kcal
Valgud 1,40 g
Lipiidid 0,41 g
Tuhk 0,86 g
Süsivesikud 15,38 g
Toiteelemendid
Toiteelement Väärtus
100 g kohta
Ühik
Kaltsium (Ca) 55 mg
Raud (Fe) 1,54 mg
Magneesium (Mg) 24 mg
Fosfor (P) 59 mg
Kaalium (K) 322 mg
Naatrium (Na) 2,0 mg
Tsink (Zn) 0,27 mg
Vask (Cu) 0,086 mg
Mangaan (Mn) 0,256 mg
Vitamiinid
Vitamiin Väärtus
100 g kohta
Ühik
C 181 mg
B1 0,05 mg
B2 0,05 mg
B3 0,30 mg
B5 0,40 mg
B6 0,066 mg
B12 0 mg
A (RAE) 12 mcg
E 1,00 mg
Halika talu mustsõstra müük Nõmmel.
Talvel on selliselt suhkrus veeretatud külmikust võetud mustad sõstrad nagu vitamiinipommi kommikesed.